زیره گیاهی علفی است که ارتفاع آن به 40 سانتی متر می رسد. انواع مختلف این گیاه شامل زیره سبز، سیاه و کوهی است. میوه بیضی شکل این گیاه که بسیار خوشبوست، به عنوان طعم دهنده غذاهای مختلف و انواع شیرینیها و نانها مورد استفاده قرار می گیرد. بعضی زیره (معمولا زیره سیاه ) را به صورت پودر شده یا درسته روی میوه یا پنیر ریخته و استفاده می کنند. زیره سبز و سیاه هر دو طبیعتی گرم و خشک دارند. زیره سرشار از ویتامینهای K، E، C، B9، B3، B2، B1 و همینطور املاح معدنی مختلف مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم و سدیم است.
خواص درمانی
- زیره از هر نوعی که باشد تقویت کننده بدن بوده و این خاصیت با مخلوط کردن آن با عسل افزایش می یابد.
- زیره در درمان اختلالات گوارشی، ضعف عملکرد دستگاه گوارش، نفخ، بلع، دلپیچه کودکان، و ترش کردن معده موثر است. مصرف آن باعث تقویت معده می شود. زیره قابض هم هست.
- زیره خاصیت ادرار آوری دارد و تعریق بدن را بیشتر می کند.
- مصرف زیره برای ازدیاد شیر بانوان شیرده و همچنین بازکردن قاعدگی مفید است.
- اگر از ضعف اعصاب در رنج هستید، زیره مصرف کنید، زیره خاصیت ضد تشنجی نیز دارد.
- بعضی مصرف زیره را برای برطرف کردن سکسکه توصیه کرده اند.
- با وجود تمام خواصی که زیره دارد، در مصرف آن زیاده روی نکنید، زیرا باعث زرد شدن رنگ چهره می شود.